Staalprijs

Staal afval

Oud ijzer prijs van staal is gebaseerd op het metaal Staal. Staal bestaat uit ijzer en koolstof. Het lijkt op gietijzer maar het heeft een lager koolstofgehalte. Staal kan ook chroom bevatten en andere bestanddelen. Maar voornamelijk zijn bestaat het uit ijzer en koolstof.

ijzer wordt al een lange tijd gebruikt. Staal was er al sinds 1500 jaar v. Chr. en werd toen gefabriceerd in Turkije in laagovens. Toen was staal nog niet kwalitatief genoeg om het echt als staal te kwalificeren. Het ijzer was toen nog erg zacht en buigzaam.

Tijdens de ontdekking van de hoogoven werd staal beter en kon men veel meer staal produceren. Dit werd in de 5de eeuw v. Chr. in China ontdekt. In Europa was dit pas 1000 jaar later ontdekt. Het ijzer had toen nog te veel koolstof waardoor het metaal meer op gietijzer leek dan staal. Hierdoor was het snel bros.

Sinds de 19de eeuw was men erachter gekomen hoe ze dit konden oplossen. Voor het eerst kon men in grote hoeveelheden staal produceren. Staal is echter nog steeds zwak bij hoge temperaturen.

Er zijn drie soorten staal: ongelegeerd staal; laaggelegeerd staal en hooggelegeerd staal. Koolstof zijn bij deze drie soorten minder dan 2 % anders is het gietijzer.

Met gebruikt staal o.a. voor rails, raamwerken van gebouwen en schepen.

Recycle code van staal

Jaarlijks wordt er meer dan 900 miljoen aan staal geproduceerd. Een kwart van het metaal is afkomstig van gerecycled schroot. Het metaal heeft recycling code van 40 met de afkorting FE. Deze code wordt gebruikt om het metaal te identificeren. Dit gebeurt om het recycleproces soepeler te laten verlopen.

Staalprijs

Staalprijs schommelt net als andere metalen regelmatig. Dit hangt af van de vraag en aanbod van het metaal, in dit geval de vraag en aanbod van staal. Het metaal is genoteerd op de London Metal Exchange. Veel schroothandelaren passen hun staalprijs aan op de prijzen die de LME hanteert.